Gels in Zuid Afrika

De laatste dagen!

Molo allemaal!!

Vanuit het mooie diverse Zuid Afrika dan mijn laatste berichtje! De afgelopen weken zijn voorbij gevlogen! Zaterdagochtend vertrek ik vanuit Port Alfred om op het vliegveld van Port Elisabeth het vliegtuig in te stappen. De eerst vlucht gaat naar Johannesburg. Om middernacht zal ik in Johannesburg op het vliegtuig stappen richting Amsterdam. Vanuit hier moet ik nog naar Dusseldorf vliegen maar ik ga proberen om de koffers tot Amsterdam te labelen en vanaf daar op gehaald te worden. Dit is nog even afwachten maar ik kom in ieder geval zondag weer aan op Nederlandse grond en ik denk dat het voor mij een hele koude grond gaat worden!

Hier heb ik de afgelopen weken niet stil gezeten. Na de vakantie zijn we die week druk bezig geweest met het project. We hebben een activiteiten schema gemaakt voor de ouderen en met het geld wat we hadden ingezameld in Nederland, hebben we een koelkast, bedden,matrassen, kookplaatje, dekens, ventilator, schoonmaakspullen, papier, potloden en noem maar op gekocht. Dit hebben we die week erna gegeven en dat was heel dankbaar werk. Boniwe, de supervisor van het huis, was helemaal ontroerd en het enige wat ze kon doen was God danken. Hem bedanken dat haar gebeden waren verhoord en ze heeft ons dood geknuffeld. Zo gaaf wat je met een koelkast, een bed en de rest kunt doen.. in totaal hebben we maar zo'n 600 euro uitgegeven maar haar leven is daarmee zo veranderd!

Daarnaast hebben we het activiteiten schema in het huis geïntroduceerd en hebben we Boniwe de afgelopen twee weken ermee geholpen om het schema te laten draaien. Dit gaat heel goed en ik heb het volle vertrouwen dat Boniwe met het schema doorgaat als wij hier weggaan. Daarnaast staat de groentetuin in volle bloei, alleen hebben de geiten van de buren de kool wel opgegeten. Ach ja TIA - This Is Africa! Zucht! Ook hebben we de afgelopen weken steeds meer interactie met de oudjes gekregen en hebben we zelfs een beetje Xhosa geleerd! Hier de beginselen:

Molo - Hallo
Enkosi - Bedankt
Mna Igama - Mijn naam is
Umdipihililiy? - Hoe gaat het?

Vorige week hebben we de eindpresentatie gehouden voor de overige studenten en hiervoor hebben de oudjes het National Anthem gezongen, super leuk! En gisteren hadden we alweer het afscheidsfeestje toen hebben de oudjes weer voor ons gezongen maar dit keer met dans.. echte Afrikaanse dansen! Heel leuk om te zien en mee te dansen.. daarna hebben we als afscheid pannenkoeken gegeten!
Dat was het project.. helemaal goed afgerond en nu maar hopen dat Boniwe en de oudjes met alles door zullen gaan wat we hebben ingevoerd. Wel raar om voor tien weken met iets bezig te zijn geweest en eindelijk een goed contact te hebben met iedereen in het huis en dan nu alweer weg te moeten gaan.. Maar zo gaat het! Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik me met dit project heb mogen bezig houden. We hebben veel gedaan in het huis wat ontzettend leuk was en ik heb weer heel veel geleerd! Een ervaring die ik nooit had willen missen!

Voor de rest zijn we het eerste weekend na de vakantie nog een weekendje weggeweest, deze trip ging naar Chintsa. Een klein rustig dorpje voorbij East Londen met een prachtig bosrijke omgeving, lagoons en stranden! Op de heenweg begon het al goed.. in de auto was het een en al gezelligheid.. totdat de politie ons aanhield! Een boete voor de snel rijden! We mochten maar 60 rijden en we hadden 105 gereden? Humm raar.. dus toen we even hadden gekeken bleek dat we 200 meter geleden en voor de aankomende 200 meter maar 60 km mochten rijden.. tsja dit stond dus echt heel goed aangegeven(niet)! Het bleek dat we net door een klein dorpje reden en langs dat dorpje mocht je 60 rijden. Maar goed wij hadden toch echt 105 gereden dus dat betekende een boete van 1250 Rand! Belachelijk.. dat is zo'n 120 Euro! Aan de andere kant een spotprijsje vergeleken met Nederland. Naar zoveel verhalen te hebben gehoord van de corrupte politie, dat ze waarschijnlijk het geld toch in eigen zak steken, dachten we hier moet dus echt wel wat vanaf kunnen! Dus na een hilarische act van Lizette met tranen en al konden we weggekomen met 300 Rand! Misschien hadden we zelfs weg kunnen komen met niks maar goed.. die 300 Rand klonk ons al veel beter in oren dan 1250 Rand. Een goed begin van ons laatste weekendje weg!

Aangekomen bij het hostel kwamen we aan bij ons huisje. Een prachtig huisje met een gigantische pislucht maar wel met uitzicht over de lagoon en daarachter de zee! Prachtig dus! Hier hebben we het hele weekend lekker op het strand gehangen. Zaterdag heb ik nog gesurft dit was wederom weer gaaf om te doen.. maar een beetje te moeilijk door de sterke stroming. Zondag hebben de andere meiden door een Wildpark op een quad gecrost maar ik ben weer op het strand neergestreken. Heerlijk relaxed weekendje!

Afgelopen weekend zijn Lizette, Femke, Maran en ik een dagje naar East Londen geweest om de stad te bekijken en te shoppen. En de zondag hadden we met zijn allen alweer een rustig dagje. Op dit moment zijn we druk bezig met de laatste dingetjes. De opdrachten zijn ingeleverd en de projecten zijn afgerond dus nu nog even inpakken, afscheidsfeestje, huis weer klaarmaken voor de nieuwe studenten en dan ben ik over een paar dagen alweer bij jullie!

Al met al heb ik hier een goede tijd gehad! Heb hier ontzettend veel mogen doen, veel van het land gezien, veel met lokale mensen gesproken.. weer een beetje wereld wijzer geworden, heel veel geleerd en veel lol gehad! Er is een tekst die ik hier las die toepasselijk is dus daar wil ik mee afsluiten:

Men gaat reizen om zijn idealen te zoeken en gaat naar huis om ze te vinden!

Dus voor de laatste keer veel liefs uit Zuid Afrika en tot in Nederland!!

Veel liefs,

Gelske

nynke

Geniet er nog maar ff van de laatste daagjes!!!!!

Het is hier idd lekker fris!!!!!

Groetjes Nynke

Hester

He meid,

Tot zondag:) heerlijk om je weer te mogen zien!

leafs Hester