Capetown and the gardenroute!
Als eerste wens ik jullie allemaal een gelukkig Nieuwjaar! Ik hoop dat jullie een fijne jaarwisseling hebben gehad en voor velen een goede vakantie. Veel sneeuw en ijzel van jullie kant heb ik gehoord. Hier was het in tegenstelling gemiddeld zo'n 25 graden. En na mijn laatste berichtje heb ik al weer onwijs veel gemaakt dus het is weer tijd voor een nieuw bericht.
De week voor kerst zijn we vanuit ons thuisfront hier vertrokken voor onze vakantie langs de gardenroute richting Capetown. Zaterdagochtend vroeg hebben we met een beetje moeite onze gehuurde auto, de goeie ouwe Toyota Avanza, volgestouwd en zijn we naar onze eerste stop gereden; Tsitsikamma. Tsitsikamma is een gebied met bergen, bossen, meren en aangrenzend het kustgebied. Hier hebben we de eerste dag bij aankomst een zipline door de bossen en over de watervallen gemaakt. Na deze tour zijn we verder gereden en kwamen we onderweg de bungeejump tegen waar we de maandags zouden springen. Natuurlijk begon het bij ons allemaal te kriebelen en toen zijn we gelijk even een kijkje gaan nemen. Dit was maar goed ook want ons chaletje wat we voor twee nachten hadden gehuurd stond in dit zelfde gebied. Waren we het bijna voorbij gereden.. Bij het kijken van de bungeejump kreeg ik wel steeds meer gezonde spanningen maar jonge jonge wat een diepte waar je dan zomaar even inspringt. Zal ik het doen of niet??
Na een uurtje gekeken te hebben zijn we naar ons chaletje gereden wat midden in de bergen lag. Een heerlijk rustig plaatsje met een geweldig uitzicht waar de bavianen zomaar op onze veranda zaten. De zondag hebben we met zijn allen een bootje gehuurd in de baai van Plettenberg, een dorpje verderop. Hier hebben we heerlijk de hele middag tussen de bergen op het water gezeten en op ons privé strandje gelegen. Heerlijk rustig dagje, de avond zijn we ook vroeg op bed gegaan om fris en fruitig voor de volgende ochtend paraat te staan voor mijn val van 216 meter!
En toen maandagochtend was het zover... rond half 10 gingen we omhoog. Om te springen van de hoogste bungeejump ter wereld! In het midden van de brug moesten we springen maar dat betekende dat we eerst nog op een vaag bruggetje naar het midden van de brug moesten lopen. Dit was best wel eng omdat je door de stalen naar beneden het dal in kon kijken. Maar goed hier moest ik uiteindelijk ook in springen, dus dat was even doorbijten. Toen we op de plaats aankwamen waar gesprongen werd heerste er een ontspannen sfeer en sprong de een na de ander van de brug af. Onze groep moest heel lang wachten maar uiteindelijk waren we dan aan de beurt. Vier van ons zessen heeft gesprongen en de rest was als buddy mee naar boven. Gezellige boel dus! Maar eigenlijk kon ik niet wachten om het achter de rug te hebben maar ook omdat ik er zoveel zin in had. Na eindelijk ingebonden te zijn met allemaal veiligheidsdingen mocht ik dan op het randje staan.. hihi super eng en toen five, four, three, two, one bungee!! En aahh een val van 216 meter.. heel raar alsof je vliegt! Maar wel heel gaaf. Het ergste was nog om zo lang over de kop te hangen waardoor al het bloed naar je hoofd stijgt en je ogen bijna uit je hoofd ploppen. Maar uiteindelijk was het super gaaf om te doen en werd ons aangeraden om volgende keer achterstevoren te gaan.. dus ja wie weet!
In de middag zijn we naar Plettenberg gereden waar we het stadje hebben bekeken en even op het strand hebben gelegen. Dit is echt het Saint Tropez van Zuid Afrika, dikke bakken en alles op en top. 's Avonds hebben we een gezellige avond rond het kampvuur van het hostel gehad met vrijwel alleen maar Nederlanders. Gedurende de hele vakantie kwamen we bosjes vol met Nederlanders tegen.. wat is dat toch met ons volk? Na één nachtje in Plettenberg te zijn geweest zijn we de dinsdag verder gereden naar Wilderness. En whaauwh dit is een van de mooiste plekjes op aarde. Bergen, bosrijke omgeving, rivieren, prachtig strand, zee en dat alles is in één oogopslag te vinden. Hier hebben we ons dan ook twee dagen kostelijk vermaakt door middel van op het strand te liggen en een prachtige kano tocht te maken over de rivier die eindige bij een mooie waterval. Na hier heerlijk op adem te zijn gekomen zijn we voor de kerstdagen doorgereisd naar Mosselbay.
Hier hebben we de kerstavond met zijn zessen gezellig gevierd onder het genot van een hapje, drankje en het traditie getrouwe spelletjes spelen met de Zuid Afrikaanse variant van Monopoly. Eerste kerstdag ben ik met Femke en Baukje naar een kerkje geweest in het stadje. Dit was een gereformeerde kerk waar alles in het Afrikaans ging. Heel leuk om alle liedjes als stille nacht, vrede op aarde mee te kunnen zingen maar dan net in een ander taaltje. Maar zo was het toch nog een beetje kerst voor mij. In de middag hebben we een tocht op het water gemaakt met een boot, deze liet ons Mosselbay vanaf het water zien. Ook zijn we naar een zeehondeneiland gevaren waar zo'n 3000 zeehonden leefden. Wat stinken die beesten toch en wat maken ze een herrie, het lijken wel een stel geiten bij elkaar.
Voor de rest is Mosselbay een kleine baai waar vooral veel blanke mensen wonen. Maar desondanks een gezellig stadje met een prachtig uitzicht vanaf 'de point' het puntje van de baai. Hier heb je grote rotsen waar de krachtige zee tegenaan slaat. Dit was dan ook een traktatie voor het oog en hier hebben we de rest van de middag gezeten. Daarna zijn we een hapje gaan eten en hebben we de stad onveilig gemaakt!
Tweede kerstdag zijn we al vroeg in de auto gestapt om naar onze volgende stop te rijden, Capetown! We hebben zo'n vijf uren in de auto gezeten en toen kwamen we aan in DE stad van Zuid Afrika. Eigenlijk viel de grootte van de stad me iets tegen maar 's avonds toen we gingen eten bij Waterfront aan de haven was de stad met op de achtergrond de Tafelberg wel ontzettend mooi. Het was even net alsof we in een decor van Disney zaten. De zondag zijn we naar de kerk van Hillsong Capetown geweest! Erg gaaf om dit mee te maken! Heel groot en modern maar wel super om hier deel van te maken. De middag zijn we naar het stadium van Capetown geweest en daarna hebben we op een markt in Greenpoint souvenirtjes gekocht.
Maandagochtend zijn we verder gereden naar Stellenbosch dit ligt meer het binnenland in, ten oosten van Capetown. Stellenbosch staat bekend om de wijnlanden en haar prachtige natuur. Hier hebben we de maandag gelijk een wijntour gedaan langs vier verschillende wijnboerderijen waar we de nodige wijntjes hebben geproefd. De meesten waren erg lekker maar er zaten ook een paar zeer bijzondere wijnen tussen met smaken en geuren die ik nog nooit in combinatie met een wijn had gezet. De rest van de dag hebben we lekker gechilled in ons zeer relaxte hostel met zwembad. De volgende dag zijn we naar Paarl gereden, een dorpje verderop. Paarl staat bekend om zijn granieten rots en wanneer het regent lijkt deze rots op een Parel. Nou we hebben daar tussen de rotsen heel wat mooie plaatjes gezien en veel lol gehad maar de Paarl rots konden we niet vinden!
Woensdagochtend vroeg zijn we vertrokken uit Stellenbosch weer richting Capetown!
Hier hebben we eerst onze spullen gedumpt in ons hostel welke in Six District lag vlakbij de binnenstad. Hierna wilden we eerst de Tafelberg betreden maar er stond een gigantische file op een berg en tsja deze dames zaten bijna zonder benzine. Dus toen zijn we maar doorgereden naar Kaap de Goede Hoop. Onderweg zijn we eerst even naar Bouldersbeach geweest waar een hele pinguïn kolonie leeft. Opzich was dit laatste best leuk om te zien maar het was een beetje jammer dat we entree moesten betalen dit haalde het spontane van de natuur er een beetje af. Maar toch leuk om deze waggelende beestje bezig te zien. Kaap de Goede Hoop was toch wel een stuk indrukwekkender. Bij dit punt komen de Indische en de Atlantische oceaan samen. Vanaf hoge rotsen was dit te zien wat een adembenemend uitzicht gaf.
De volgende dag was het oudejaarsdag en hebben we rondgeslenterd in de stad. In eerste instantie wilden we de Tafelberg bezoeken maar helaas was deze omvat in een grote wolk. In de avond zijn we uit eten geweest bij Waterfront, hier was het alleen erg moeilijk om een tafeltje te vinden. Oudejaarsavond in Zuid Afrika is zoals in Nederland met kerstavond, maanden van te voren een tafeltje reserveren. Uiteindelijk moesten we in een rij staan voor een tafeltje maar hebben we toch nog lekker gegeten. Hierna zijn we naar de Greenmarket square geweest waar een groot feest gaande was en waar we kaarten voor hadden gehaald. Op het feest waren een paar hele goede dj's en bands. Rond 12 uur hebben we afgeteld en toen hebben wij als Nederlanders elkaar een gelukkig Nieuwjaar gewenst. De rest van de mensen ging gewoon door met feesten en we hebben ook geen vuurwerk gezien. Maar om 1 uur hebben we weer afgeteld, om de Nederlandse tijd in ere te houden. Een zeer geslaagd feest en leuk om oud en nieuw een keer op een andere manier dan anders te vieren!!
De vrijdagochtend werden we vroeg wakker omdat het verschrikkelijk warm was. Hierom hebben we het Cliftonbeach opgezocht om onze Nieuwjaarsduik te doen. Deze duik was zeer koud maar voor de rest was het heerlijk om de hele dag op het strand te hangen. Zaterdag was het dan eindelijk mooi weer om de Tafelberg te betreden. Weer een zeer warme dag maar boven op de berg maakte dat niet zoveel uit. De Tafelberg gaf een prachtig uitzicht over de zee en de stad en in de verte bergen waar de wolken nog half in hingen. Prachtig. Hierna zijn we snel naar de andere kant van de stad gereden om naar Robben Island te varen. De boot konden we nog net halen en de hele middag zijn we op het eiland rondgeleid door een oud gevangene. Zeer interessant om hier een middag in de cultuur van Zuid Afrika en de apartheid rond te snuffelen. In de avond hebben we onze tassen ingepakt en ons klaargemaakt voor de terugreis van zo'n 11 uren. Zondagochtend zijn we vroeg vertrokken uit Capetown en rond 7 uur kwamen we weer aan in Port Alfred, en toen was de vakantie alweer voorbij..
Inmiddels ben ik alweer bezig met mijn project welke we nu zo langzamerhand alweer aan het afronden zijn. Mijn avontuur zit er hier ook alweer bijna op. Maar ik kijk er ook weer naar uit om jullie allemaal weer te zien in het nieuwe jaar! Geniet van jullie sneeuw, ijs en alle andere winterse dingen!
Liefs Gelske
Hee Gelske!
Wat klinkt het allemaal super leuk! Mooi verhaal! En zo ongelofelijk anders dan wat wij nu aan het doen zijn. (ISM is SAAAI)! Maar goed, nog 4 weken en dan ga ik beginnen aan mijn stage!
Gels geniet nog maar even de laatste weken! Voor je het weet zit je weer in het koude fryslan!
Liefs Clau
Heey Gels,
Leuk je verhalen weer te lezen, was alweer even geleden maar weer bijzonder van genoten. Geweldig dat je die dingen allemaal hebt gezien en meegemaakt.
Wil ook een keer jumpen. Geweldig lijkt me dat.
Nou zie je snel meissie.
leafs en dikke tut
Hee meiss!!
Klinkt echt zoo super vet wat je allemaal hebt gedaan! Kben echt benieuwd naar alle foto's!
We skype!!
Ik hoor van je wann!
Knuff, Stevie
Wat hebben jullie weer veel gedaan en gezien, leuk die foto's hoor kunnen we alvast een beetje meegenieten. Zit er nog maar niet over in dat je de elfstedentocht mist, want dat is nog niet zover, de sneeuw moet eerst weg, maar wie weet, komt ie dit jaar nog wel. Geniet daar eerst nog maar even van het mooie zomerse weer, want je zult het hier straks wel koud vinden. Nou groetjes en liefs
Haai lekkerding!!!
heerlijk die verhalen van je!
fijne om je nog ff aan de telefoon te mogen hebben gehad hebben 2 de kerstdag!! heerlijk je stem weer te horen! meisie ben blij als je weer veilig terug bent! maar geniet nog van al de mooie dingen om je heen!!
denk aan je!
dikke knuffel!
Hester
te gek
wer een prachtig verhaal.geniet nog van de laatste weken groeten oom willem en tante akke