Gels in Zuid Afrika

Nceda Vala Iheke

Hello allemaal!

Nceda vala iheke! Please close the gate! Dit voor onze groente tuin die nu eindelijk in bloei staat. Dat lag vorige week al in de planning maarja T.I.A - this is Africa. Doordat de plantjes uitverkocht waren, we bezig waren met een hek, de regenpijp nog niet gefikst was en ga zo maar door konden we de tuin vorige week nog niet afmaken. Maar gelukkig is het deze week gelukt! De tuin is af, de plantjes zijn aan het groeien en nu maar wachten.. Nu zijn we alweer druk bezig met het regelen van de volgende activiteiten en het maken van een maand programma voor het huis. Dit lukt tot nu toe allemaal goed. Tussendoor zijn we met de oudjes leuke activiteiten aan het doen. Zoals het spelen van memorie, nou er ging een wereld voor ze open. Zo mooi om te zien dat de oudjes, die normaal op een stoeltje voor hun uit zitten te staren, nu rondom de tafel met elkaar zitten te praten, lachen en te genieten. De memorie hebben we open kaart gespeeld maar nu we het een paar keer hebben gespeeld lukt het al om het spel te spelen zoals het hoort maar dan wel met maar een paar kaartjes. En dit is tegelijk een goede oefening voor hun hersens!

Het is zo leuk om te zien hoe de oudjes veranderen met de kleine veranderingen die wij doorvoeren. Boniwe, de supervisor, laat ons ook helemaal vrij in onze dingen maar daarnaast is ze heel realistisch en zegt ze waar het op staat. Dat is fijn omdat met de dingen die we hebben opgezet en nog zullen worden opgezet ze ook echt door zal gaan. En daarnaast waardeert ze het heel erg. Naar ons idee doen we helemaal niet zoveel maar dan is toch wel heel fijn om te zien dat de kleine dingen al zo'n groot verschil kunnen maken.

Afgelopen week hebben we naast het project nog een middag op het strand paardgereden. Dit was helemaal super om te doen, de paarden waren hier helemaal voor afgetraind maar dat drukte de pret niet. Het was helemaal super om te galopperen en te draven op het strand! Vooral omdat ik nooit op een paard zit, maar dit was zo leuk dat we dit binnenkort weer gaan doen.

In het weekend zijn we naar Coffee Bay geweest. Vrijdagmiddag zijn we vertrokken met de auto richting het oosten. We hadden onze bedenkingen of we voor het donker in Coffee Bay aan zouden kunnen komen omdat het wel 6 uren rijden was. Maar ook omdat het laatste gedeelte van de weg vol potholes (gigantische gaten in de weg) zit. Uiteindelijk hebben we het in een keer gered. Achteraf was dit niet zo slim maar we hebben het heelhuids gehaald. 's Avonds rond een uur of 9 kwamen we aan in het eerste hostel. Een super gezellig hostel met live muziek, kampvuur en met het achtergrondgeluid van het ruizen van de zee. De volgende ochtend zijn we naar ons hutje aan het strand verhuisd en dit bleek een Kingshouse te zijn op de top van een heuvel! Super gaaf huisje.. Helaas niet aan het strand maar wel met een super mooi uitzicht over de zee en de bergen.

Hier hebben we heerlijk genoten van een rustig weekendje met een fel brandende zon, boekje lezen op het strand, gesprekjes aangaan met de locals en eigenlijk ontbreken de cocktails nog, nu ik het zo leesl.. Ooh en natuurlijk het surfen! Whauwh dit was echt heel erg gaaf, dit had ik nog nooit gedaan maar ik moet zeggen het lukte me al een paar keer om op het board te gaan staan. Dus als het kan blijf ik hier veel oefenen en wie weet lukt het me om echt te gaan surfen! Want tot nu toe is het een golfje pakken, proberen om op het board te staan en er dan vervolgens weer afvallen. Maar dat alles is wel zeker het proberen waard!

Onverwachts kregen we van een local een uitnodiging om mee te gaan naar een feestelijke ceremonie. Zijn neef was 'man' geworden, dit gaat gepaard met een hele traditie, maar ter ere van dit was er een groot feest waar het hele dorp naar toe ging! Geheel onverwachts belandde we in een authentiek Xhosa dorpje. Het lijkt wel alsof de wereld aan het vliegen is of de tijd daar stil staat maar daar doen ze het nog rustig aan. De oude cultuur is nog levendig aanwezig met af en toe een 'werelds vleugje'. Ook zijn de oude tradities nog een rode lijn door hun leven; vrouwen worden ten huwelijk gevraagd en kunnen eigenlijk geen nee zeggen, dit wordt bekrachtigd of afgekocht? door middel van het betalen met koeien. Jongens worden op hun 18de besneden (zonder verdoving) en daarna 2 maanden lang in de bush achtergelaten en als ze dan terug komen zijn ze man.

Zelf was ik nieuwsgierig naar de verhouding traditie - geloof. Velen zeggen hier christenen te zijn maar bij mij rees de vraag hoe je deze twee dan combineert? De tradities zijn vaak gebaseerd op het eren van voorouders en veel dingen waar de bijbel toch anders over spreekt. In het Xhosa dorpje sprak ik met de jongen die ons had uitgenodigd en hij zei dat iedereen dit gewoon combineerde. Zelf vind ik dit vreemd; naar mijn idee eer je dan twee Heren.. Maar goed dat is traditie! Wel heb ik ook andere verhalen gehoord van mensen die hebben gebroken met de traditie.. Dit om het geloof maar daarnaast ook omdat de traditie arm maakt. Een man met wie ik hier over sprak vertelde mij een verhaal van een rijke man die al zijn koeien moest offeren van zijn voorouders. Dit was zijn hele hebben en houden en door het offeren had ie niks meer..

Maar het was in ieder geval een bijzonder leuk weekend met weer allemaal nieuwe dingen en geweldige landschappen die weer geweldige uitzichten hebben achtergelaten op mijn netvlies!

Inmiddels staat het volgende weekend ook alweer voor de boeg. De tijd vliegt hier voorbij. Zondag zijn we van plan om te gaan skydiven! Whooe, dit lijkt me heel gaaf. Tot nu toe is het nog even afwachten met het weer, aangezien het hier de laatste paar dagen regent! Morgen gaan we naar Port Elisabeth om cultuur te snuiven, het voetbalstadion voor het WK te bekijken en te shoppen.. en natuurlijk komt Sinterklaas nog even langs. Deze Nederlandse traditie kunnen wij niet voorbij laten gaan..

Veel liefs Gelske

mem

Fijn om weer wat van je te lezen, mooie verhalen, wat doen jullie toch veel leuke dingen, het lijkt wel één lange vakantie. Nou geniet ervan, het is hier herfst het idee dat jullie aan het strand liggen. Wij vieren geen sinterklaas dit jaar ja want jij bent er natuurlijk niet. Maar zondag hebben we een verjaardagsfeestje van je zusje die 16 wordt. Dus toch een feestje met kadootjes. Nou veel liefs van ons

akke brouwer

Het is net wat je mem al ze; het lijkt wel 1 grote vakantie, maar de indrukken die je op doet kan niemand je meer afpakken.
Geniet, maar dat doe je al, doe het rustig aan hé? Voor je het weet zit je weer in de hectiek van Nederland.
Groetjes

omewillem

prachtig dat jij dit allemaal beleefd.
krijg zin om ook een kaartje te kopen richting zuid afrika
na het lezen van jou verhalen

Suzan

Hoi Lieve Gels,
Wat een verhalen zeg! Super leuk om te lezen. En die foto's, om helemaal weg te dromen..
Hier is alles goed. Buik groeit lekker door. Vandaag 26 weken.
Nu sinterklaas avond maar we hebben het woensdag al een beetje gevierd want Joanne is nu aan het werk en ik moet morgen ochtend werken.
Overmorgen zullen de eerste kerstbomen al wel aangeschaft worden, zag bij de overbuurvrouw dat die m al opgetuigd had.
Wat te gek dat jullie die oudjes daar zo goed vermaken. Is rummicub het volgende project?? Hi hi

Nou geniet van alles! liefs

m en a ut de harkema

Je kunt vandaag de dag geen krant meer openslaan of het gaat over Zuid Afrika. Steeds meer mensen en ook studenten gaan hier naartoe.
Door jouw verhalen snappen we nou waarom iedereen dat doet. Een prachtig land met veel mogelijkheden. Heb je mooie pakjes van Sinterklaas gekregen. Zwarte Pieten hebben ze daar genoeg ! Geniet ervan.

Freddy

Bofkont, wil wel geloven dat jij geniet Gels. Fantastich om mee te maken natuurlijk.
Dat jullie door zo simpele dingetjes zo veel plezier kunnen geven aan die oude mensjes. Mooi Gels.
heey zus, goede week nog en veel suczegen met alles.

dikke tut

mem en heit

super hoor die parachutesprong, jij durft wel, jullie hebben daar nu zeker wel mooi zonnig weer, zo te zien. We zijn hier al weer in de kerstsfeer lichtjes, kaarsjes, en we zijn druk in de weer met de vele folders. Nou je moet nog maar even goed je best doen om de oude mensjes wat te vermaken, kunnen ze de groente die jullie verbouwd hebben al bijna eten?
Groetjes en liefs en dikke tûten van ûs.

tante Dieuwer

Gels ik geniet van je mooie verhalen, Nynke heeft mij net geknipt en leest jouw verhalen ook, ik heb net jouw foto van het skydiven bekeken, leuk hoor jij durft wel. We blijven je volgen geniet ervan.
Groetjes en liefs van ome Harm en tante Dieuwerke

Anne Femke

Heej Gelske!

Zo te horen heb je het prima naar je zin in Afrika!:D
Erg leuk om je verhalen te lezen!
Mijn vriend, Wart, zit nu ook in Afrika en ik begin stiekem wel een beetje jaloers op jullie te worden naar al die verhalen(A) haha

Nou heel veel plezier daar nog!

Liefsxx Anne Femke

Freddy

Heey Gels,

Wat mooie fotos van het skidiven meid. Lijkt me echt een te gekke ervaring. Super Gels.

leafs en dikke tut

egberdina

hey gels, ja super die foto`s en paardrijden op het strand, je doet het allemaal maar ff. je maakt ons thuis helemaal gek met je verhalen. ;)
maar hier vriest het op dit moment dus weer eens wat anders.
het ga je goed meid. tot mailens

dikke tut egberdina

beppe G .

Niet te geloven wat jullie allemaal doen en beleven., Wat zal het volgende land of wereld deel zijn??Deze ziekte gaat nooit weer over .geweldig om dit allemaal mee te maken ook wij genieten er van groeten en een dikke tut pake en beppe