Gels in Zuid Afrika

Aangevallen door een neushoorn!

Hallo allemaal!

De eerste week is alweer voorbij! De introductieweek begon vorige week maandag met wat introductielessen en een rondleiding door de township NeMaTo. Hier heb ik jullie vorige week al over verteld dus ik zal verder gaan met waar ik toen ben gebleven. En dat was de dinsdag, toen zijn we begonnen met het verdelen van de projecten. Hierbij heb ik gekozen voor het project House of Happiness. Dit is een ouderen opvang in de township NeMaTo. Ik zal dit project met twee andere meiden gaan uitvoeren, Kiki en Maran en met deze twee woon ik ook in huis.

De donderdag hebben we het project voor het eerst bezocht en dat was nogal een beetje vreemd. Toen we namelijk bij het project arriveerden liepen we het gebouw/groepje containers gelijk al voorbij. Dit omdat het er nogal kaal uitziet van de buitenkant zowel als van binnen. Dus dat was de eerste indruk, vreemd dus! Toen we naar binnen gingen ontmoeten we de oudere mensen, dit zijn er vaak zo'n zeven tot negen. Daarnaast hebben we ook kennis gemaakt met de supervisor van het House of Happiness, dit is een geweldige vrouw die al haar tijd, energie en geld in dit huis steekt. Door haar word ik echt enthousiast alleen al door de manier waarop ze met deze ouderen omgaat en probeert om van dit huis echt iets te maken. Met haar gaan wij dan ook nieuw leven in het huis blazen. Want op dit moment ziet het huis er niet alleen kaal uit maar is er ook nog eens niks voor deze ouderen te doen. De dag planning voor deze oudjes gaat van ontbijt naar koffie pauze van lunch naar koffie pauze tot het weer naar huis gaan. En in de tussentijd zitten de mannen op een stoeltje en de vrouwen naaien wat, met materialen die ze gekregen hebben. Boniwe, de supervisor, is de enige (naast een paar onbetrouwbare vrijwilligers) die activiteiten doet met de ouderen. Maar op dit moment is ze zo druk met onder anderen een nieuwe studie en het werven van fondsen dat ze geen tijd heeft om nieuw leven in het House of Happiness te blazen. Dus vandaar dat wij hiermee gaan helpen.

Kiki, Maran en ik zijn al druk geweest om activiteiten te bedenken en vorige week vrijdag hebben we een actie plan opgezet. We zijn van plan om een activiteiten plan te maken en hier een planning voor te maken zodat als wij na deze drie maanden weg gaan, de activiteiten gewoon doorgaan met vrijwilligers. De activiteiten die we hebben bedacht zijn een groente tuin, handwerken, keep fit activiteiten en wat leuke dingen zoals zingen, dansen, bingo en nog meer van die dingen! Afgelopen maandag zijn we begonnen met het regelen van de groente tuin en maandag hebben we de handen uit de mouwen gestoken en zijn we begonnen met het knippen van het gras! Vandaag hebben we de tuin omgespit maar dit was nogal een pittige klus dus hier zijn we nog wel even mee bezig. Ondertussen helpen de oudjes ons dus dat is wel gezellig. Het is alleen jammer dat ze alleen maar Xhosa kunnen spreken en geen engels, dus het is moeilijk communiceren met hen.

Maar dat wat betreft het project en dan nu de leuke dingen, want die maak ik hier ook mee in overvloed! Vorige week dinsdagavond kwam het koor Amazing Grace ons trakteren op een heerlijk avondje gospel! De hele eetzaal stond te dansen en te zingen, dit was echt een feestje! Vooral toen ze zich aan het einde van de avond met 20 man, een stel boxen en een keyboard in een klein busje propten!

Op woensdagochtend hebben we een bezoek gebracht aan de andere township Station Hill. Hier hebben we ter ere van Sint Maarten lampions gemaakt met twee klassen. Zo konden we gelijk zien hoe het leven er hier aan toe gaat. Zelf heb ik hele leuke gesprekken gehad met een stel meiden van veertien jaar. Echte meisjes meisjes en zo'n wereld van verschil met meisjes van veertien in Nederland. Hier zijn ze aan de ene kant nog zo kinderlijk maar op het gebied van seksualiteit en dergelijke al weer zo veel verder.

Op donderdagmiddag hebben we met alle humanitarians een boottrip gemaakt over de Kowie rivier. Dit is de rivier die arm en rijk scheidt maar wel een geweldig uitzicht geeft vanaf het water. Toen we in de haven op de boot stapten zagen we gelijk een zeeleeuw, dus dit begon goed! En de kapitein van het schip is net zo'n grapjas als mijn vader, ja heit vind de grapjes af en toe toch wel leuk hoor, dus ik voelde mij wel thuis. De hele middag hebben we gezellig op het water gezeten, gelachen met elkaar en zelfs gezwommen.

En toen was het alweer weekend! Het weekend zijn we naar Hogsback geweest met zijn dertienen! Zes dames van het andere huis wilden ook wel graag met ons mee dus toen hebben we twee auto's (Toyota Avanza's) gehuurd en zijn we richting Hogsback gereden. Hogsback is een klein plaatsje in de bergen waar we hebben gehiked in de bossen en prachtige watervallen en uitzichten hebben gezien. We hebben in het hostel, away with the fairies, geslapen wat al aangeeft hoe bijzonder het is. 'S Avonds hebben we voor de openhaard gezeten en 's ochtends werden we wakker met een uitzicht over het dal en in de verte de bergen. Naast het hostel is een viewing point waarop op de rand van het gebergte een badkuip staat. Heel bijzonder dus! Helaas was het te koud om hier in te gaan badderen maar ik heb in ieder geval van het geweldige uitzicht genoten. En sorry maar hiervoor moeten jullie toch echt zelf deze kant op komen want voor dat uitzicht en overigens voor het gehele landschap hier kan ik maar weinig woorden vinden, zo mooi!

Zondag zijn we naar een game reserve geweest in de buurt van Hogsback, genaamd Double Drift. Hier hebben we met de auto's doorheen gereden. In de auto was het een gezellige boel. Toen we het park inreden zagen we gelijk een struisvogel, die beesten lopen erg mooi en waggelen met hun kontje! Onderweg zijn we wat aapjes tegengekomen, hele mooie vogels met vel rode en blauwe vleugels, everzwijnen en impala's. En... toen zomaar stond er een neushoorn naast de auto.. deze neushoorn had ons al snel in de gaten en rende op ons af! Aaah, jeetje een gegil in auto en Amber die haar voet op het gaspedaal zette en weg waren we. Maar toen stond de andere auto nog wel achter ons, met de neushoorn er naast! Haha die hebben echt zeven kleuren tegelijk gescheten! Op een afstandje hebben we op hun gewacht! Dus een hilarisch, eng maar zeer besproken moment!

Dat was ons eerste weekend alweer, inmiddels zijn we al weer druk bezig met het project. In de avonden zijn we bezig met internet, gezellige geklets, boekje lezen, wasjes draaien, stappen en noem maar op. Dinsdagavond ben ik met een meisje, en nog een paar anderen van de campus, mee geweest naar een bijbelstudie. Dit was erg gaaf om zo met mensen van de andere kant van de wereld de bijbel te bestuderen en van elkaar te leren. Zo super dat je elkaar totaal niet kent maar hierdoor wel verbonden bent en op de zelfde manier in het leven staat! En al helemaal bijzonder dat ik hier twee dames uit Nederland leer kennen die ook christen zijn, God voorziet!

Het weekend gaan we naar Addo Elephant Park en gaan we weer op safari. Dit gaan we met zijn zessen doen omdat we na het park naar een paar jongens van onze opleiding gaan die daar in de buurt een feest geven. En op zondag zullen we nog naar een cheetafarm. Dus daar heb ik zin in.

Bedankt voor jullie leuke berichtjes, vind het erg leuk om ze te lezen hoe het bij jullie is. Hier is het weer trouwens matig, veel wind af en toe wat regen buitjes en dan opeens de zon weer. Maar goed we gaan richting de zomer dus het kan alleen maar beter worden!

Veel liefs en we schrijven!

Gelske

Freddy

hee Gels, fantastisch joh om jou verhaal te lezen. Dus neushoorn achter jullie aan. Wil je wel weg rijden ja als er zo een beest achter je aan komt.
Leuk dat je daar ook naar bijbelstudie gaat meid.
Hee geniet ernog maar lekker.

mem

super hoor die leuke verhalen, en ook leuke foto's ik zou daar ook wel even een kijkje willen nemen. Mooie natuur daar, nou geniet er maar van. liefs mem

Lotte

Lieffie, mooie verhalen allemaal van jou! Hier gaat ook alles goed! Wordt het al een beetje mooi weer? Zijn het gezellige meiden? Voel je je wat op je gemak? Veeel liefs xxx

Eke Anna

Heel erg leuk!! Genoten van je verhaal.

m en a ut de Harkema

Beter een neushoorn achter je aan dan een .....
Super leuke verhalen.
En de zomer nog voor de boeg.
Enjoy.

m en a ut de Harkema

Beter een neushoorn achter je aan dan een......
Super leuke verhalen.
Jullie hebben de zomer nog voor de boeg.
Enjoy

Arjan

Hee Gels,

Wat een super leuk verhaal, echt lache die neushoorn, had ik wel bij willen zijn!

En wat een mooie foto's, wat een prachtige omgeving en zegeningen dus in alle opzichten!

Gods zegen en veel succes met het werk! Keep up the good work.

Grtjs Arjan

piter

hej gelske,
mooie verhalen jer, bin benijd wanneer der wer een verhaaltsje stjit:D mar mast it der nog mar even nij dien sin mijtsje.
groeten Piter ut it mooie Ryptsjerk:P